Hva slags tannlege bør du velge i byen

Hva slags tannlege bør du velge i byen

 

Hvilke typer tannleger finnes, og hvilken trenger du? Med mange tannspesialiteter der ute – kjeveortopedi, periodonti, endodonti osv. – kan det være vanskelig å vite hva som er riktig for deg.

 

I dette innlegget vil du lære om de forskjellige typene tannleger, hvilke tjenester de tilbyr, og hva du bør se etter på et tannlegekontor.

 

Allmenntannlege eller spesialist

Allmenntannlege: Også kjent som en familietannlege, dette er din tannlege for de fleste rutinemessige tannbehandlinger, inkludert tannrengjøring, kontroller, fyllinger, kroner, rotkanaler, fugemasse og screening for munnsykdommer.

 

Han / hun vil ha tatt en 4-årig doktorgrad i odontologi og vil kunne henvise deg til en spesialist med videreutdanning ved behov.

 

Med pågående utdannelse utfører mange generelle tannleger et bredt spekter av tjenester, alt under ett tak.

 

Kan en generell tannlege behandle rotkanaler?

Ja, en generell tannlege kan behandle en rotkanal, men kan også henvise pasienter til en endodontist for prosedyren.

 

Hva er en endodontist?

Endodontist: Denne spesialiserte tannlegen jobber på den indre delen av tannen, fjerner infisert vev og gjenoppfyller nervekanalen. Endodontister spesialiserer seg på rotkanaler og tannpine.

 

Skal du gå til tannlege eller kjeveortoped for å få regulering?

For tannregulering, inkludert metallstøtter og usynlige reguleringer (Invisalign), vil en generell tannlege henvise deg til en kjeveortoped. 

 

Tannleger kan også tilby kjeveortopedi. Kjeveortopeder har imidlertid spesifikk opplæring i denne saken.

 

Hva er en kjeveortoped?

Kjeveortoped: Du kan bli henvist til kjeveortoped hvis du har feiljusterte tenner eller et bitt som er skjevt. Kjeveortopeder designer og bruker seler, holdere og andre korrigerende apparater for å justere tennene og korrigere bittet ditt.

 

Hva slags tannlege utfører tannimplantater?

Generelle tannleger kan utføre implantatbehandling, de fleste tannleger tilbyr denne prosedyren sammen med annen restaurerende tannpleie.

 

I tillegg til en generell tannlege finnes det andre typer tannleger som er opplært i tannimplantater:

 

Protesetannlege: Din generelle tannlege kan henvise deg til en protese hvis du trenger implantater for tannutskiftning, proteser, kroner eller broer. Protesetannleger er opplært i å designe, konstruere og montere erstatningstenner.

 

Oral og maxillofacial kirurg: Pasienter henvises til en oral og maxillofacial kirurg hvis de trenger visdomstenner fjernet, behandling av ansiktsskader eller kjeveproblemer, rekonstruktiv kirurgi eller tannimplantater.

 

Periodontist: En periodontist kan anbefales for implantater plassert i områder med mangelfullt bein eller tannkjøttvev, eller i områder der estetikk kan være utfordrende.

 

Hva slags tannlege fjerner visdomstennene?

I tillegg til tannimplantater og kjeveoperasjoner, kan en oral og maxillofacial kirurg også fjerne visdomstenner. Generelle tannleger kan også fjerne visdomstenner.

 

Hva er noen andre typer tannleger?

Periodontist: Din generelle tannlege kan henvise deg til periodontist hvis du har tannkjøttbetennelse eller periodontitt. Periodontister behandler sykdommer i tannkjøttet og beinet.

 

Pediatrisk tannlege: Foreldre og foresatte kan henvises til en pediatrisk tannlege hvis de har spedbarn, barn eller ungdom som trenger tannarbeid. Barnetannleger er opplært til å arbeide spesifikt med barn.

 

Kosmetisk tannlege: En kosmetisk tannlege forbedrer tennenes utseende for å gi deg et selvsikkert, sunt og vakkert smil.

 

Bør du oppsøke en allmenntannlege eller spesialist?

Å se din generelle tannlege vil vanligvis koste mindre enn å se en spesialist, og mange tannforsikringsplaner krever henvisning fra din generelle tannlege før de godtar å dekke kostnadene til en spesialist.

 

Av denne grunn er det verdt å få din generelle tannlege til å overvåke og koordinere tannpleien du trenger